Kako vzdrževati kosilnico? 6 nasvetov, kako kosilnico pripraviti na novo sezono.

rimerno vzdrževanje kosilnice bo zagotovilo ustrezno delovanje, dolgo življenjsko dobo in najboljši performance.

12.07.2021

Korak 1: Čiščenje kosilnice

V kolikor kosilnice niste očistili konec sezone, jo zagotovo potrebujete pred pričetkom nove, saj lahko v notranjost motorja nehote vnesete umazanije.
Površinsko čiščenje opravite kar z vlažno krpo, če je umazanija trdovratna pa si lahko pomagate z čistilom zavor. Dovolj pa je le vlažna krpa, nato se lotite čiščenja kosilne enote kosilnice (spodaj). Nekatere kosilnice so opremljene s posebnim priključkom, ki omogoča priključitev vrtne cevi  in pranje rezalne naprave, vendar mora biti kosilnica v tem primeru absolutno v delovnem položaju, preden odprete vodo.

Korak 2: Menjava olja

Najprej iz kosilnice izpustimo staro olje. Nekatere kosilnice imajo na dnu stroja čepek za odtok olja, pri nekaterih pa je potrebno olje izčrpati na vrhu s posebno črpalko. Menjava olja je priporočljiva vsako sezono. Nalijte novo olje, pravilna raven olja naj doseže zgornjo oznako na merilni palici.

Korak 3: Pregled zračnega filtra

Kosilnice imajo dva tipa zračnega filtra in sicer:
- PENASTI FILTER, ki se ga pred sezono opere s tekočim detergentom in vodo. Očiščen filter mora biti popolnoma suh in naoljen z motornim (pribl. 1 čajna žlička)
- PAPIRNATI FILTER, ki se ga pred vsako sezono zamenja. V primeru dela kosilnice pod težkimi pogoji ali veliko prahu v zraku, ga je priporočljivo očistiti na vsakih 15 – 20 delovni dni, če se filter poškoduje ga morate zamenjati.

Korak 4: Vžigalna svečka

Vžigalna svečka se nahaja v cilindru motorja kosilnice. Svečko odvijete in očistite z krtačko, če opazite, da je elektroda obrabljena pa jo zamenjate.

Korak 5: Pregled noža

Z obrabljenim nožem lahko pride do cefranja trave, zato je dobro, da nož nabrusimo. Pred odstranitvijo preverite, kako je bil nož prvotno vstavljen, da v nadaljevanju ne pride do napačne montaže nazaj. V kolikor na nožu opazite, da je nalomljen in razpokan, ga zavrzite in namontirajte novega, saj lahko med košnjo pride do hudih poškodb zaradi loma noža.

Korak 5: Jermen

Po večini, jermena uporabniki ne preverjajo, je pa dobro, da vseeno pregledate. Če vidite, da je obrabljen ga zamenjajte, da se med uporabo nebi strgal.

Korak 6: Pregled

Kosilnico dobro preglejte, preverite vse žice, če so poškodovane jih zamenjajte. Za konec pa podmažite vse premikajoče se dele in enostavno s krpo odstranite odvečno mazivo.

V naši spletni trgovini https://www.trgovina-eprim.si/ si lahko ogledate našo celotno ponudbo kosilnic in ostalega vrtnega orodja. Nudimo nizke cene in hitro dostavo!

HITRA DOSTAVA
ŠIROKA PONUDBAIzbirate lahko med več kot 1500 izdelki
VAREN NAKUPVaša povezava je šifrirana
Spletno mesto uporablja izključno piškotke, ki so nujni za delovanje spletne trgovine. Z nadaljevanjem obiska se strinjate z njihovo uporabo. (Več informacij)
Se strinjam