Nihajne motike iz bakra/brona!

Nepogrešljiv del biodinamike.

23.03.2023

ZAKAJ IZBRATI BAKRENO/BRONASTO VRTNO ORODJE

  • rastline postanejo bolj odporne
  • bogati zemljo z redkimi elementi
  • odganja polže
  • preprečuje okužbe rastlin
  • alkalizira substrat
  • omogoča razvoj celične membrane v rastlinah
  • orodje iz brona je dolgoživo
  • se ne iskri in ni statično
  • ne rjavi
  • ima nizek količnik trenja
  • ionizira površinsko vodo

UPORABA ORODJA

Bronasto vrtno orodje je namenjeno uporabi na kultivirani rodovitni zemlji, za zelenjavne in cvetlične vrtove, gredice, v vinogradih in parkih. Posamezni modeli tudi za obdelavo kultiviranih njiv. Uporabo bakrenega orodja priporočamo pridelovalcem, ki se ukvarjajo s permakulturo in biodinamiko, saj takšno orodje zaradi svojih specifičnih lastnosti omogoča nežno in skrbno nego ter hitro celjenje povrhnjice. Baker blagodejno vpliva na zadrževanje vode v tleh in prispeva h kakovosti tal in pridelkov.

VZDRŽEVANJE ORODJA

Orodje izdelano iz bakrenih zlitin ne zahteva posebnega vzdrževanja saj ne rjavi in ne propada. Priporočljivo je izogibanje puščanja orodja na direktnem soncu ali dežju. Bakreno orodje je voljno in elastično zato se ob morebitnih deformacijah z lahkoto povrne v prvotno formo. Zaradi tega ni bojazni, da bi se orodje zlomilo. Ker z mehansko uporabo baker pridobiva žilavost, z redno uporabo orodje postaja vedno trše. V primeru rahlih deformacij ob primerni uporabi svetujemo, da orodje povrnete v prvotno stanje z gumijastim kladivom. Ker je orodje izdelano ročno lahko prihaja do manjših odstopanj v videzu in končni izdelavi. Pomembno je, da orodje ne pride v stik s kislinami kot so ocetna, sadna, sečna ipd., saj v kislem okolju na materialu nastane zeleni volk, ki pa je strupen. Vsako pomlad pred prvo uporabo, oziroma enkrat letno priporočamo mazanje lesenih delov z lanenim firnežem. V kolikor pride do slabe nasaditve lesenih delov priporočamo, da orodje namočite v čisto vodo za 20 minut.

PATINA IN ZELENI VOLK

PATINA

Patina je sivo-zeleni sloj sestavljen iz karbonatov in sulfatov in je posledica kemijske reakcije bakra, ogljikovega (CO2) in žveplovega dioksida (SO2) kateri po daljšem obdobju zaščiti material pred propadanjem. Patina kemično vsebuje: bazični karbonat (CuCO3.Cu(OH)2), bazični sulfat (CuSO4.Cu(OH)2) in bazični klorid (CuCl2.3Cu(OH)2).
Tovrstna plast ni toksična in ne povzroča negativnih vplivov na okolje. Hitreje nastane v bolj vlažnem okolju predvsem v bližini morske vode. Baker se lahko patinira tudi namensko, najlažje tako, da se vlažno površino večkrat potrese s sodo bikarbono (NaHCO3).

ZELENI VOLK

Zeleni volk s patino nima veliko skupnega in nastaja pri kisli kemični reakciji, ko baker prihaja v stik s kislinami kot so: ocetna, sadna, sečna, žveplena katero poznamo tudi kot kisli dež in nastaja predvsem v bolj onesnaženih pokrajinah. S tega razloga orodja ne izpostavljamo padavinam. Pri reakciji z bakrom tako na njegovi površini nastajajo spojine kot sta bakrov acetat in bakrov hidroksiacetat. Te spojine so ene najbolj strupenih snovi na zemlji in še vedno primarni sestavni del mnogih fitofarmacevtskih sredstev.
Zaradi možnosti nastanka zelenega volka na prostem ne izpostavljamo bekrenih žic ali trakov, namenjenih zaščiti vrtnin, ravno tako ne uporabljamo vode zbrane iz bakrenih žlebov.

ČIŠČENJE

Bakrenega vrtnega orodja ni potrebno čistiti ali kakor koli odstranjevati zaščitno plast. V kolikor pa bi želeli povrniti rdeč sijaj priporočamo uporabo tople ocetne raztopine. Lahko pa se ga tudi za nekaj ur potopi v kis. Po čiščenju ga je potrebno dobro sprati s čisto vodo in osušiti s krpo, tako ni nevarnosti za nastanek zelenega volka.

BAKER IN ZEMLJA

Pri delu z orodjem se v zemljo izločajo predvsem bakrove sledi oziroma bakrovi ioni, ki imajo številne pozitivne posledice na substrat in njegove prebivalce. Baker na prst deluje bazično. Ker je protimikroben in protimikotičen v tleh zavira razvoj patogenih mikroorganizmov in škodljivih plesni. Posledično z redno uporabo orodja prst postaja negostoljubna za bolezenske klice, a kljub vsemu vzpodbuja organizme, ki se dobro počutijo v alkalnem okolju. Tako ne vpliva na simbiotične procese mikorize. V nasprotju z oksidnimi luskami železa, ki tla izsušujejo, bakrovi ioni vodo v prsti zgostijo in preprečujejo prehitro izhlapevanje. Takšna oblika vode je tudi uporabnejša za absorpcijo v biološke sisteme. S časoma se z uporabo substrat prepoji z bakrovimi sledmi in s tem postane negostoljubno okolje za mehkužce. Vaše vrtnine tako postanejo polžem nezanimive.



HITRA DOSTAVA
ŠIROKA PONUDBAIzbirate lahko med več kot 1500 izdelki
VAREN NAKUPVaša povezava je šifrirana
Spletno mesto uporablja izključno piškotke, ki so nujni za delovanje spletne trgovine. Z nadaljevanjem obiska se strinjate z njihovo uporabo. (Več informacij)
Se strinjam